27.10.14

Το ομορφότερο φαινόμενο της Σελήνης!


Από την ανταποκρίτριά μας Χριστίνα Τσ.







Η Σελήνη είναι ο μοναδικός δορυφόρος της Γης.Είναι τέσσερις φορές μικρότερη από τη Γη και έχει κρατήρες,θάλασσες και όρη.

Η απόστασή της από τη Γη είναι 384.399 χιλιόμετρα.Η μία περιστροφή της γύρω από τη Γη διαρκεί 27 ημέρες 7 ώρες και 43 λεπτά.

Το ομορφότερο φαινόμενο της Σελήνης είναι το Διαμαντένιο Δαχτυλίδι:

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή κατέγραψε μια πραγματικά καταπληκτική φωτογραφία του νεφελώματος Abell 33 που βρίσκεται σε απόσταση 2.5 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.

Συνήθως γνωστό ως Abell 33, δημιουργήθηκε όταν ένα γήρασμένο αστέρι εκτόξευσε μακριά τα εξωτερικά του στρώματα, αυτη η όμορφη μπλε φούσκα κατά τύχη, ευθυγραμμίστηκε με ένα αστέρι στο προσκήνιο, και έχει μια παράξενη ομοιότητα με ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων. Αυτό το κοσμικό στολίδι είναι ασυνήθιστα συμμετρικό, και φαίνεται να είναι σχεδόν κυκλικό στον ουρανό. Το ολοστρόγγυλα σχήμα είναι ασυνήθιστο για τα αντικείμενα αυτά - συνήθως κάτι διαταράσσει τη συμμετρία και προκαλεί το πλανητικό νεφέλωμα να εμφανιστεί με ακανόνιστα σχήμα.

Τα περισσότερα αστέρια με μάζες παρόμοιες με εκείνη του Ήλιου μας θα τελειώσουν τις ζωές τους ως λευκοί νάνοι – με μικρή πολύ πυκνή και ζεστή μάζα που σιγά-σιγά θα κρυώσει κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών. Στο δρόμο προς αυτή την τελική φάση της ζωής τους τα αστέρια ρίχνουν ατμόσφαιρες τους έξω στο χώρο και δημιουργούν τα λεγόμενα πλανητικά νεφελώματα, πολύχρωμα λαμπερά νέφη αερίου που περιβάλλουν τα μικρά, φωτεινά αστρικά λείψανα.

Το εντυπωσιακό φωτεινό αστέρι που βρίσκεται κατά μήκος του χείλους του νεφελώματος δημιουργεί μια όμορφη ψευδαίσθηση . Αυτό είναι απλά μια τυχαία ευθυγράμμιση - το αστέρι, που ονομάζεται HD 83535, βρίσκεται στο προσκήνιο του νεφελώματος, μεταξύ της Γης και Abell 33, ακριβώς στη σωστή θέση για να κάνουν αυτή την εικόνα ακόμα πιο όμορφη. Μαζί, HD 83535 και Abell 33 δημιουργούν ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι.

Το υπόλοιπο του άστρου-προγόνου ,του νεφελώματος Abell 33 , στο δρόμο του να γίνει ένας λευκός νάνος, φαίνεται μόνο ελαφρώς εκτός κέντρου μέσα στο νεφέλωμα, ορατό σαν ένα μικρό λευκό μαργαριτάρι. Είναι ακόμα φωτεινό - πιο φωτεινό από τον Ήλιο μας - και εκπέμπει αρκετή υπεριώδη ακτινοβολία για να κάνει τη φούσκα που δημιουργήθηκε από την εκτόξευση της ατμόσφαιρας του, να λάμπει.





*Στείλε κι εσύ κάτι στους ΑΟΡ >> enteka11@gmail.com 







 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό κειμενο και ωραία εικόνα!

Ανώνυμος είπε...

Makari na eimoun ekei!